Üdvözöljük Vindornyafokon! 

 
MENÜ

 

Településünk Története

A település első említése 1358-ból való mint nemesi falu. 1508-ban a nagybirtokos Sárkány család is részt szerzett a faluból, azonban a jobbágyi rész tulajdonosa nagyrészt a Derecskei család volt. A 16. század elején a törpefalu gazdag mezőgazdasági területekkel és szőlőheggyel bírt. Azonban 1548-tól folyamatos török támadásoknak volt kitéve, így 1615-re teljesen elnéptelenedett.

1757-ben válik ismét lakottá a község, azonban a telepesekről kevés adat maradt fel. Egy 1773-as felmérés német nemzetiségűnek mondja lakosságát. A falu szerkezete nagyban hasonlított a korábbiéhoz, mivel a jobbágyok mellett kuriális nemesek lakták. Lakosai napszámosként a környező falvak szőlőseiben dolgoztak. A község a 20. századig semmilyen komolyabb változást nem mutatott, bár a 19. századtól nagyrészt a Festeticsek szerezték meg a nemesek földjeit.

A település csak nagyon későn, 1953-ban, kapcsolódott az úthálózatba Karmacs községen keresztül. Ezt követően az addig is kis lakosságszámú település népessége tovább csökkent. Az 1990-es években azonban a térség gazdasági fellendülése a községre is kihatott, beindultak az infrastrukturális beruházások. A település azonban továbbra is eléggé elszigetelve él a világtól, a falusi turizmus kiépülőben van.

Forrás: Wikipedia

 

 

 

 

 

 Katonai térkép 1887                    http://mapire.eu/

 

 

Településünk történelme 

A település első említése [[1358]]-ból való mint nemesi falu. [[1508]]-ban a nagybirtokos Sárkány család is részt szerzett a faluból, azonban a jobbágyi rész tulajdonosa nagyrészt a Derecskei család volt. A [[16. század]] elején a törpefalu gazdag mezőgazdasági területekkel és szőlőheggyel bírt. Azonban [[1548]]-tól folyamatos török támadásoknak volt kitéve, így [[1615]]-re teljesen elnéptelenedett.

 

[[1757]]-ben válik ismét lakottá a község, azonban a telepesekről kevés adat maradt fel. Egy [[1773]]-as felmérés német nemzetiségűnek mondja lakosságát. A falu szerkezete nagyban hasonlított a korábbiéhoz, mivel a jobbágyok mellett kuriális nemesek lakták. Lakosai napszámosként a környező falvak szőlőseiben dolgoztak. A község a [[20. század]]ig semmilyen komolyabb változást nem mutatott, bár a [[19. század]]tól nagyrészt a [[Festetics család|Festeticsek]] szerezték meg a nemesek földjeit.  ( forrás Wikipedia )

 

A falu nevének értelmezésénél külön kell vennünk a ’Vindornya’ előtagot. Ezt a nevet a latin “vinitor”, magyarul a “szőlőmunkás” foglalkozásnévből származtatják. Másik magyarázat szerint a ’vindornya’ szó eredeti jelentése tőzeges, lápos területre, jelen esetben a falu határában található, egykor jelentős területű Vindornya-tóra utal. A név második része, a ’fok’ szó eredete, hogy a Vindornya-patak itt ömlik a Gyöngyös-patakba, s a nép az ilyen torkolatokat nevezte valaha “fok”-nak." 

 

Asztali nézet